Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën – Toeslagen en Douane, heeft Kamervragen beantwoord over twee incidentele suppletoire begrotingen (ISB’s) van Financiën (aangaande Toeslagen) en een brief van de Algemene Rekenkamer (AR) naar de Tweede Kamer gestuurd met een oordeel over de rechtmatigheid van de compensatieregeling die gehanteerd wordt bij het Toeslagenherstel.

De AR benoemt in de genoemde brief het ontbreken van een juridische basis voor de forfaitaire compensatiebetalingen van € 30.000. Het kabinet is op basis van een beleidsbesluit overgegaan tot uitbetaling van deze € 30.000. Voor deze regeling wordt een wettelijke basis gecreëerd die met terugwerkende kracht in werking zal treden.

De ISB’s zijn veroorzaakt door het kwijtschelden van publieke schulden aan Toeslagengedupeerden en door het kwijtschelden van private schulden aan Toeslagengedupeerden in WSNP/MSNP trajecten.

De compensatie in het kader van het herstel toeslagen gaat vanaf het moment van toekenning tot de box 3-bezittingen behoren. Ter compensatie van dit box 3-effect ontvangt de gedupeerde 1% extra compensatie als onderdeel van de compensatieregeling. Daarnaast geldt voor de compensatie gedurende de eerste drie jaar na toekenning een vermogenstoetsuitzondering. Hierdoor telt de compensatie in deze jaren niet mee voor de vermogenstoets voor de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. De kinderopvangtoeslag kent geen vermogenstoets.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 20 mei

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen