De Staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst heeft vragen van het Tweede Kamerlid Idsinga (VVD) beantwoord over het bericht 'Monaco: belastingparadijs voor topsporters'.

De Belastingdienst heeft geen actueel totaalbeeld hoeveel Nederlanders fiscaal woonachtig zijn in Monaco. Deze informatie wordt niet systematisch bijgehouden. Dat heeft de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst geantwoord op Kamervragen. Binnen het programma Verhuld Vermogen zijn wel 125 gevallen bekend van personen met een Nederlands burgerservicenummer die volgens het systeem van Beheer van Relaties een Monegaskisch woonadres hebben (gehad), terwijl mogelijk hun fiscale woonplaats niet Monaco is. Hiervan zijn inmiddels 75 gevallen onderzocht. Bij 12 gevallen is geconstateerd dat sprake is van in Nederland verschuldigde belasting. De totale correctieopbrengst van deze 12 gevallen bedraagt ruim 31 miljoen euro aan belastingen, rente en boeten.

Nederland hanteert historisch gezien al een lange tijd het uitgangspunt dat het land waar een persoon feitelijk woont mag heffen over diens wereldinkomen. Vrijwel alle andere landen hanteren een vergelijkbare methode. Het inkomen van een persoon wordt belast op basis van “inwonerschap”, en niet op basis van nationaliteit. Het is niet mogelijk om in te schatten hoeveel inkomstenbelasting de Nederlanders die woonachtig zijn in Monaco zouden betalen als hun inkomen in Nederland belast zou zijn.

Binnen de OESO en de Europese Unie zijn op dit moment geen initiatieven om een wereldwijde minimum inkomstenbelasting te ontwikkelen waarbij Nederland kan bijheffen als een ander land dat onvoldoende doet. Dat zou volgens de bewindsman overigens ook haaks staan op het internationaal breed gedragen uitgangspunt van belastingheffing op basis van “inwonerschap”, waardoor het internationaal lastiger realiseerbaar lijkt en in die zin minder voor de hand ligt als primaire oplossing.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 23 juni

79

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen