Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de maatschap civielrechtelijk niet tekort is geschoten in haar zorgplicht en ten opzichte van X niet onrechtmatig heeft gehandeld of zich ten koste van X ongerechtvaardigd heeft verrijkt. De prijsindicatie van € 1250 was geen prijsafspraak.

Maatschap K is door X in 2016 ingehuurd om fiscale advieswerkzaamheden te verrichten, waaronder het indienen van een inkeerverzoek bij de Belastingdienst. In totaal factureert de maatschap hiertoe € 48.506 inclusief BTW, waarvan X € 25.523 weigert te betalen. Volgens X staan de gedeclareerde uren niet in verhouding tot het verrichte werk. Dit komt onder meer door het declareren in minimale rekeneenheden van 15 minuten en er was een prijsafspraak gemaakt. De Raad van Beroep van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs verklaart de klacht van X tegen de maatschap in al zijn onderdelen ongegrond. Rechtbank Limburg stelt de maatschap in het gelijk. X gaat in hoger beroep.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de maatschap niet tekort is geschoten in haar zorgplicht en ten opzichte van X niet onrechtmatig heeft gehandeld of zich ten koste van X ongerechtvaardigd heeft verrijkt. De maatschap heeft niet alleen voor het complexe inkeertraject werkzaamheden verricht, maar heeft ook ander advieswerk gedaan. De inkeer had betrekking op veertien verschillende bank- en beleggingsrekeningen, spaarverzekeringen en een kluis in onder meer Zwitserland, Panama en België. Weliswaar is door de maatschap op enig moment gesteld dat afronding van het inkeertraject naar verwachting maximaal rond de € 1250 zou gaan kosten, maar dat was geen prijsafspraak. Uiteindelijk heeft een andere adviseur het traject in 2018 voor € 8766 afgerond. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Burgerlijk Wetboek Boek 7 401

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 22 augustus

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

1869

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen