De budgettaire omvang van belastingontduiking door particulieren bedraagt voor Nederland volgens het rapport Estimating International Tax Evasion by Individuals van de Europese Commissie ruim € 2 miljard. De totale budgettaire omvang van belastingontduiking door particulieren is in het rapport geschat op € 46 miljard.

Dit blijkt uit de beantwoording van de vragen uit het schriftelijk overleg van de vaste commissie voor Financiën naar aanleiding van het door de Minister van Buitenlandse Zaken toegezonden Fiche: Mededeling actieplan voor billijke en eenvoudige belastingheffing door staatssecretaris Vijlbrief van Financiën.

Het actieplan betreft 25 maatregelen die de komende jaren mogelijk worden uitgewerkt tot concrete wetsvoorstellen. Als een voorgestelde maatregel uit het actieplan leidt tot een richtlijnvoorstel wordt het richtlijnvoorstel separaat via een BNC-fiche aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Het kabinet is geen voorstander van de omvorming van het btw-comité tot een “comitologiecomité” dat, met gekwalificeerde meerderheid van stemmen, toezicht houdt op de vaststelling van uitvoeringshandelingen door de Commissie. Ook veel andere lidstaten zijn kritisch. Het kabinet blijft in Europees verband haar positie hierover duidelijk maken. Tevens stuurt het kabinet conform de motie Bosman/Omtzigt een brief aan de Commissie met de boodschap dat het afstappen van besluitvorming bij unanimiteit op het gebied van belastingheffing voor Nederland onbespreekbaar is.

Er gelden twee fiscale richtlijnen waarin is bepaald dat betalingen in de interne markt niet onderhevig mogen zijn aan een bronheffing op dividend, rente en royalty-betalingen. Deze vrijstelling van bronheffing vindt in veel EU-lidstaten plaats via een teruggave. De Europese Commissie wil de procedure voor teruggave zoveel mogelijk stroomlijnen. De door de Commissie voorgestelde verbetering is een procedurele verbetering voor bestaande vrijstellingen voor betalingen binnen de interne markt. Deze voorstellen raken niet de mogelijkheid van Nederland om de conditionele bronbelasting te heffen als het gaat om betalingen naar landen die op de lijst van laagbelastende staten of op de Europees fiscaal zwarte lijst staan.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 10 december

Carrousel: Carrousel

22

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen