Staatssecretaris Idsinga van Financiën stuurt de uitkomsten van vier impactanalyse en evaluaties naar fiscale klimaatmaatregelen naar de Tweede Kamer. De onderzoeken hebben betrekking op de afvalstoffenheffing, flexibiliteitsopties binnen de CO2-heffing industrie, de metallurgische en mineralogische industrie en de inputvrijstelling voor wkk-systemen.

Uit de evaluatie van de afvalstoffenheffing blijkt dat de heffing een doeltreffend en doelmatig beleidsinstrument is. Ook wordt aanbevolen om de afvalstoffenheffing te verhogen en de vrijstelling voor zuiveringslib af te schaffen.

In het onderzoek naar aanvullende flexibiliteitsopties binnen de CO2-heffng industrie worden vier nieuwe beleidsopties genoemd. Twee opties zijn gericht op het nader faciliteren van handel via publicatie van tekorten en overschotten in dispensatierechten, of via een handelsplatform. Optie drie ziet op het erkennen van negatieve emissies en optie vier stelt een bedrijf in staat om eigen dispensatierechten te lenen uit de toekomst. In de impactanalyse naar fiscale maatregelen voor de metallurgische en mineralogische wordt een zorgvuldige aanpak voor de afschaffing van de vrijstelling voor mineralogische en metallurgische processen aanbevolen.

Het versoberen van de inputvrijstelling tot en met 2030 leidt niet tot een significante afname van het vermogen van Warmte Krachtkoppelingsinstallaties (hierna: wkk). Bedrijven, met name in de glastuinbouw, zijn slechts beperkt in staat zijn om de lastenverzwaring die het gevolg is van de inperking van de vrijstelling te dempen. De maatregel verkleint, volgens de staatssecretaris, het fiscale voordeel dat momenteel bestaat voor fossiele warmteproductie in wkk’s en leidt met name in de glastuinbouwsector tot een extra prikkel om de CO2-emissies te reduceren.

De bevindingen en aanbevelingen uit de verschillende onderzoeken worden meegenomen in de voorjaarsbesluitvorming 2025.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 9 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

124

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen