De Staatssecretaris van Financiën wil de exportheffing op in het buitenland te verbranden afvalstoffen op nihil stellen. De huidige opzet van de regeling is nl. niet houdbaar.

Bij amendement van de Tweede Kamer is in de afvalstoffenbelasting opgenomen een heffing voor afvalstoffen die buiten Nederland worden gebracht om daar te worden verbrand. Deze zogeheten exportheffing is op 1 juli 2015 in werking getreden.

Bij de vormgeving van de exportheffing is er voor gekozen om belasting te heffen ter zake van het verkrijgen van toestemming om afvalstoffen buiten Nederland te brengen om daar te worden verbrand. Er wordt dus, anders dan in de binnenlandse situatie, geen rekening gehouden met de feitelijke afvalstromen, de vergunning van de verwerkingsinstallatie en de uiteindelijke wijze van verwerking.

Bij amendement is ook voorzien in de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur bepaalde afvalstoffen bij export van de heffing uit te zonderen indien deze afvalstoffen in de binnenlandse situatie evenmin in de heffing worden betrokken. De afgelopen periode is echter duidelijk geworden dat met een vrijstellingsmethode voor specifieke afvalstromen niet voorkomen kan worden dat onder omstandigheden meer belasting wordt geheven voor in een ander EU-land verwerkte afvalstoffen dan het geval zou zijn geweest bij vergelijkbare verwerking in Nederland. Zo'n heffing is Europeesrechtelijk niet houdbaar.

Het voorgaande heeft ertoe geleid dat er op dit moment nog geen werkbare oplossing is die enerzijds Europeesrechtelijk houdbaar is en anderzijds kan worden gehandhaafd en toepasbaar is voor de betrokken ondernemers. Voor de exporteurs begint de tijd echter te dringen. De Staatssecretaris van Financiën ziet dan ook geen andere oplossing dan om terug te komen op de beslissing de afvalstoffenbelasting mede te heffen voor afvalstoffen die buiten Nederland worden gebracht om daar te worden verbrand. Hij stelt voor om het tarief van de exportheffing vooralsnog op nihil te stellen, en wel met terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2015. Het heeft zijn voorkeur om dit te doen bij beleidsbesluit, vooruitlopend op wetswijziging in het Belastingplan 2017.

In overleg met de sector zal hij onderzoeken of er wellicht nog een andere opzet mogelijk is om de exportheffing op een later tijdstip alsnog in te voeren.

[nieuwsbron 1][nieuwsbron 2]

 

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 19 februari

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen