Rechtbank Gelderland oordeelt dat een directe collega van X ten onrechte de controle heeft uitgevoerd, waardoor de privacy van X is geschonden en de controle niet objectief was. Door de onterechte boetes, verdenkingen van verzwegen omzet en interne tuchtzaak is psychische schade bij haar ontstaan.

X is FIOD-rechercheur en exploiteert samen met haar fiscale partner in vof-verband een hengstenhouderij annex stoeterij. Op de balans van de vof staat een auto, waarvoor geen km-administratie wordt bijgehouden. X krijgt een ongeluk met deze auto met jarenlange neurologische en psychische klachten tot gevolg. X is eigenaar van een stacaravan met vaste staplaats, die wordt verkocht voor € 31.750. In geschil zijn de navorderingsaanslagen met correcties voor het privégebruik van de auto en de stacaravan in box 3, alsmede de 20% vergrijpboetes voor het privégebruik van de auto. X claimt een integrale proceskostenvergoeding omdat de controle van haar aangiften niet is behandeld als een VIP-post.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat een directe collega van X ten onrechte de controle heeft uitgevoerd, waardoor de privacy van X is geschonden en de controle niet objectief was. In de bezwaarfase zijn de meeste correcties vernietigd. De resterende boetes worden thans vernietigd, omdat X met haar partner had afgesproken dat hij de bijtelling geheel voor zijn rekening zou nemen. Het niet controleren van zijn aangifte is slordig, maar nog geen grove schuld van X. De beroepen van X zijn deels gegrond. Door de onterechte boetes, verdenkingen van verzwegen omzet en interne tuchtzaak is psychische schade bij X ontstaan. Zij krijgt daarom een integrale proceskostenvergoeding van € 21.860. Wegens het overschrijden van de redelijke termijn krijgt X ook een immateriële schadevergoeding van € 1000.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Wet inkomstenbelasting 2001 3.20

Besluit proceskosten bestuursrecht 2

Algemene wet bestuursrecht 8:75

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 24 juni

Carrousel: Carrousel

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen