De Tweede Kamer heeft op 22 juni 2021 het wetsvoorstel Wet minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking (35216) aangenomen. Hierbij werden een amendement en een motie aangenomen.

Het amendement regelt een snellere evaluatie van de effecten van de wet, namelijk binnen drie in plaats van binnen vijf jaar. In de motie wordt de regering verzocht om zich in Brussel in te zetten voor een zo snel mogelijke invoering van een eerlijke en effectieve Europese CO2-grensheffing, en het in combinatie daarmee beëindigen van het gratis uitdelen van emissierechten.

Het wetsvoorstel wijzigt de Wet belastingen op milieugrondslag en de Wet milieubeheer en voert een minimum CO2-prijs bij elektriciteitsopwekking in. De minimumprijs ziet op de emissie van broeikasgas (CO2) ten gevolge van elektriciteitsopwekking bij bedrijven die vallen onder het Europese systeem voor handel in emissierechten (EU ETS). Het betreft zowel de CO2-uitstoot van elektriciteitsopwekking door energiecentrales, als de uitstoot bij elektriciteitsopwekking die ontstaat bij andere EU ETS-bedrijven (veelal de industrie). De minimum CO2-prijs bestaat uit een combinatie van de CO2-prijs die volgt uit het EU ETS en een nationale belasting.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 24 juni

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen