De kans bestaat dat het programma Modernisering Omzetbelasting faalt met als gevolg dat de continuïteit van omzetbelastingprocessen in gevaar kan komen en nieuwe wet- en regelgeving nog langere tijd beperkt kan worden doorgevoerd. Dat staat in het definitieve BIT-advies van het Adviescollege ICT-toetsing dat staatssecretaris Van Rij van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om de verouderde ICT-systemen voor de omzetbelasting te moderniseren is het programma Modernisering Omzetbelasting gestart. Hiermee wil de Belastingdienst ervoor zorgen dat: i) er meer ruimte is om verbeteringen door te voeren, ii) de dienstverlening van de Belastingdienst beter kan functioneren en iii) de systemen wendbaarder worden, waardoor nieuwe wetgeving sneller geïmplementeerd kan worden. Om dit te realiseren is een aanbesteding uitgeschreven voor de inkoop van een softwarepakket bij derde partijen.

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft onderzoek gedaan naar het programma Modernisering Omzetbelasting en concludeert dat de voorbereiding voor de verwerving en inzet van het softwarepakket nog onvoldoende is. De conclusies en de aanbevelingen uit het BIT-advies worden volgens de staatssecretaris zeer serieus genomen. Een deel van de aanbevelingen zijn of worden al doorgevoerd. Verder heeft de Belastingdienst een plan B - zelf een softwarepakket bouwen - voor het geval dat er geen geschikt softwarepakket kan worden ingekocht. De staatssecretaris informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de modernisering van de omzetbelasting via de stand-van-zakenbrieven.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Omzetbelasting, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 9 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

73

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen