Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën informeert de Tweede Kamer nader over mogelijke verbeteringen in de communicatie over de aangifte erfbelasting (zie ook V-N 2021/35.8). Het gaat om een meer integrale communicatie over vorderingen, bijvoorbeeld via een vorderingenoverzicht en verbetering van de communicatie vanuit de Belastingdienst met nabestaanden.

Vijlbrief meldt dat wordt gestart met een pilot vorderingenoverzicht. In dat overzicht kunnen burgers zelf online zien welk bedrag aan belastingschuld nog openstaat en wanneer dat betaald moet zijn.

Als er een executeur is aangewezen wordt bij de aangifte erfbelasting aangegeven of de aanslagen naar de executeur moeten worden verzonden of direct naar alle nabestaanden. Als er is gekozen voor de optie executeur dan ontvangt de executeur een geleidebrief met alle aanslagen. De executeur zorgt voor het verspreiden van de aanslagen, die op naam staan van de verkrijgers. Er kan niet voor beide opties tegelijkertijd worden gekozen. Als de executeur is benoemd is deze volgens de wet standaard bevoegd tot het beheer van de nalatenschap. Aanpassing in de aangifteproducten is op dit moment niet voorzien en gewenst.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: VN Vandaag

Editie: 15 december

  322
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen