Rechtbank Gelderland oordeelt dat de verzoeken terecht zijn afgewezen, ondanks dat X te goeder trouw op de echtheid van de documenten is afgegaan en deze niet zelf kan controleren. Voor andere auto's is het niet aannemelijk dat die daadwerkelijk naar Duitsland zijn vervoerd.

X is autohandelaar en doet voor 83 auto's verzoeken om BPM-teruggaaf in verband met export naar andere EU-lidstaten (Polen, Litouwen, Roemenië en Duitsland). Bij de verzoeken zijn kopieën van de buitenlandse kentekenbewijzen gevoegd. In geschil is of de verzoeken voor 67 auto's terecht zijn afgewezen. Volgens de inspecteur zijn de meeste door X overgelegde documenten vals. Dit is vastgesteld met het EUropean CAR and driving licence Information System (EUCARIS) en een Poolse website.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de verzoeken terecht zijn afgewezen, ondanks dat X te goeder trouw op de echtheid van de documenten is afgegaan en deze niet zelf kan controleren. Voor wat betreft andere auto's die naar Duitsland zijn geëxporteerd, maakt X niet aannemelijk dat die auto’s daadwerkelijk naar Duitsland zijn vervoerd. De nieuwe kentekeninschrijvingen zijn aldaar namelijk steeds op diezelfde dag alweer beëindigd. De beroepen van X zijn ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Uitvoeringsbesluit belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 4a

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 14a

Instantie: Rechtbank Gelderland

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 19 juli

Informatiesoort: VN Vandaag

  159
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen