Hof Amsterdam oordeelt dat de gemeente geen dwangsom hoeft te betalen. Tijdens de hoorzitting spreken partijen af om de ingebrekestelling aan te houden, zodat X nadere stukken kan aanleveren die zien op erfpacht.

X is eigenaar van een woning en ontvangt een WOZ-beschikking voor het belastingjaar 2015. Op 1 februari 2018 stelt X de gemeente in gebreke, omdat de uitspraak op bezwaar nog niet is gedaan. De gemeente geeft aan nooit een bezwaarschrift te hebben ontvangen. De gemeente verklaart het verzoek om een dwangsom niet-ontvankelijk. Tijdens de hoorzitting op 7 februari 2021 spreken de gemeente en X af om de ingebrekestelling ‘on hold’ te zetten, zodat X nog erfpachtstukken kan aanleveren die betrekking hebben op de WOZ-waardering.

Hof Amsterdam oordeelt dat partijen gebonden zijn aan de afspraak om de ingebrekestelling ‘on hold’ te zetten. De termijn voor het doen van uitspraak op bezwaar is niet verstreken. De gemeente is geen dwangsom verschuldigd en had het verzoek om een dwangsom ongegrond moeten verklaren in plaats van niet-ontvankelijk. X krijgt daarom proceskostenvergoeding. Het alsnog houden van een hoorzitting in bezwaar omtrent de ingebrekestelling en erfpachtcorrecties is niet zinvol. Het hof handelt dit af tijdens de zitting.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Algemene wet bestuursrecht 7:2

Algemene wet bestuursrecht 4:17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Waardering onroerende zaken, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 6 januari

39

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen