Advocaat-generaal IJzerman is het eens met Hof 's-Hertogenbosch dat gemeenten geen leges mogen heffen voor een zogeheten BIBOB-onderzoek.

X vraagt bij de gemeente een escortvergunning aan. Naast leges voor het in behandeling nemen van de aanvraag, moet hij ook leges betalen in verband met het BIBOB-onderzoek. Met dat laatste is X het niet eens.

Advocaat-generaal IJzerman is het eens met Hof 's-Hertogenbosch dat gemeenten geen leges mogen heffen voor een zogeheten BIBOB-onderzoek. De A-G leidt uit de parlementaire behandeling van de Wet BIBOB af dat met de inzet van het BIBOB instrumentarium het algemene publieke belang wordt gediend dat een aangevraagde vergunning, na onderzoek, kan worden geweigerd, indien aannemelijk is dat een vergunning wordt misbruikt in het kader van criminele activiteiten. Zo wordt beoogd te voorkomen dat de overheid dergelijke activiteiten door enige vergunningverlening zou faciliteren. De A-G merkt op dat BIBOB-werkzaamheden weliswaar in gang kunnen worden gezet naar aanleiding van een vergunningaanvraag, maar volgens de A-G verliezen zij daardoor niet hun eigen algemeen publieke karakter. Aldus houden de onderhavige BIBOB-werkzaamheden niet rechtstreeks en in overheersende mate verband met dienstverlening voor een individualiseerbaar belang. De legesheffing die op die BIBOB-werkzaamheden betrekking heeft is in strijd met art. 229 lid 1 onder b van de Gemeentewet en daarom niet toegestaan. De A-G adviseert de Hoge Raad het cassatieberoep van B. en W. ongegrond te verklaren.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229-1-b

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)

Editie: 14 juli

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen