Er is geen ruimte om de hardheidsclausule toe te passen voor een schadeloosstelling van een werkgever aan een ex-werknemer vanwege te weinig toegekend pensioen.
Volgens de Staatssecretaris van Financiën is er geen ruimte om de hardheidsclausule toe te passen voor een schadeloosstelling die een werkgever aan een ex-werknemer uitkeerde vanwege te weinig toegekend pensioen. Dit schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer.
Een ex-werknemer ontving na een juridisch geschil een schadeloosstelling in de vorm van een eenmalige uitkering omdat de werkgever te weinig pensioen had toegekend aan de ex-werknemer. Door de schadeloosstelling komt een deel van het inkomen van de ex- werknemer in een hogere belastingschijf/tariefschijf terecht dan het geval was geweest als het inkomen niet in één jaar maar in meerdere jaren was genoten. In bepaalde gevallen kan de thans nog geldende middelingsregeling het progressienadeel deels wegnemen.
De schadeloosstelling vloeit voort uit de vroegere dienstbetrekking en valt daarom onder het loonbegrip. De Belastingdienst kan op grond van de wet niet tegemoetkomen aan de wens van burgers om de nabetalingen te belasten in de jaren waar de nabetalingen op zien. De wetgever heeft bewust gekozen voor aansluiting bij het kasstelsel. Omdat bij nabetalingen en vooruitbetalingen is voorzien dat ze kunnen leiden tot progressienadelen, is er geen ruimte om de hardheidsclausule toe te passen.
Volgens de bewindsman komt het belastingnadeel primair voort uit een private rechtsverhouding. Het ligt op de weg van partijen om bij het berekenen van de hoogte van de schadeloosstelling ook rekening te houden met een belastingnadeel (zowel het progressienadeel in het jaar van uitbetaling als de jaarlijks berekende box 3-heffing) dat de ontvangende partij ondervindt.
Lees ook het thema Pensioenen: De fiscale grenzen nader beschouwd.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 10 maart
Carrousel: Carrousel