Hof Amsterdam oordeelt dat bij het bepalen van de WOZ-waarde van courante niet-woningen bij gebrek aan verkopen in ‘lege’ staat ook verkopen in verhuurde staat gebruikt mogen worden. Het arrest van de Hoge Raad over de leegstandsfictie (HR 25 april 2014, nr. 13/04068, V-N 2014/22.19) sluit dit niet uit.

Belanghebbende, X, is eigenaar van drie kantoorpanden in de gemeente Amsterdam. In geschil is de WOZ-waarde van de panden voor het jaar 2013.

Hof Amsterdam oordeelt dat bij het bepalen van de WOZ-waarde van courante niet-woningen bij gebrek aan verkopen in ‘lege’ staat ook verkopen in verhuurde staat gebruikt mogen worden. Het arrest van de Hoge Raad over de leegstandsfictie (HR 25 april 2014, nr. 13/04068, V-N 2014/22.19) sluit dit niet uit. De verkoopprijs van het kantoorgebouw zelf die dicht bij de peildatum is gerealiseerd, is bij uitstek een geschikt transactiegegeven om de WOZ-waarde van de onroerende zaken te onderbouwen, mits op de juiste wijze rekening wordt gehouden met het effect daarop van de verkrijgingsfictie. De door de rechtbank benoemde deskundige heeft toegelicht hoe hij daarmee rekening heeft gehouden. Evenals de rechtbank is het Hof van oordeel dat de heffingsambtenaar aannemelijk heeft gemaakt dat de WOZ-waarde van het bedrijfspand niet te hoog is vastgesteld. Het hoger beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Waardering onroerende zaken

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 22 januari

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen