In het Belastingplan 2025 is voorgesteld om trekkingsrechten voor herstelacties tot € 60.000 uit te zonderen van de heffingsgrondslag in box 3. Dit schrijven betrokken bewindspersonen in reactie op Kamervragen over fiscale gevolgschade van diverse Kamerleden.

Door de schadeafhandeling die is ontstaan door de gaswinning en de versterkingsoperatie neemt het vermogen van gedupeerden toe. Dit kan gevolgen hebben voor de toeslagen, inkomensafhankelijke regelingen en het heffingsvrij vermogen van box 3 van betrokkenen. Dit is onwenselijk en daarom zijn hier in 2018 afspraken over gemaakt.

Vergoedingen in geld die op een bankrekening staan vallen niet onder deze uitzondering die ziet op trekkingsrechten. Op verzoek kunnen deze vergoedingen wel worden uitgezonderd van de vermogenstoets voor de toekenning van toeslagen. Indien vergoedingen toch leiden tot het verlies van toeslagen, vergoeden de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Instituut Mijnbouw Schade Groningen (IMG) de fiscale gevolgschade die hierdoor ontstaat. Tot dusver betreft dit drie gevallen.

Voor ondernemers behoren alle vergoedingen van de NCG en het IMG tot de winst. Hiertegenover staat dat alle kosten aftrekbaar zijn. Ondernemers moeten in bepaalde gevallen de BTW zelf voorfinancieringen, terwijl dat niet altijd mogelijk is. In die gevallen betaalt de NCG de factuur inclusief BTW en wordt er een leningsovereenkomst afgesloten. Ook kunnen ondernemers hun fiscale gevolgschade melden bij het IMG en de NCG.

Om te voorkomen dat de kwijtschelding van lokale heffingen van gemeenten en waterschappen verlies is afgesproken dat het NCG geen bedragen meer uitkeert rond het peilmoment waarop geautomatiseerde kwijtschelding wordt bepaald. Daarnaast maken gemeenten en waterschap gebruik van hun autonomie om niet tot inning over als het innen van lokale heffingen niet gewenst is.

Wetsartikelen:

Waterwet 110

Gemeentewet 220

Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen 7

Wet inkomstenbelasting 2001 8.2

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Inkomstenbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Editie: 30 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

772

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen