De Europese Commissie heeft het richtlijnvoorstel voor DAC9 aangenomen. DAC9 wijzigt de administratieve bijstandsrichtlijn op het gebied van belastingen (Richtlijn 2011/16/EU – DAC). DAC9 beoogt het makkelijker te maken voor entiteiten om aan de aangifteverplichtingen op basis van de Pijler 2-richtlijn te voldoen.

Zonder DAC9 moeten entiteiten die onderdeel uitmaken van een multinationale groep bijheffing-informatieaangiften indienen in het land van vestiging. Het indienen van een bijheffing-informatieaangifte is tijdrovend en gecompliceerd.

DAC9 maakt het voor multinationale groepen mogelijk om een bijheffing-informatieaangifte op centraal niveau, en voor de volledige multinationale groep in te dienen. Hierdoor wordt het indienen van de aangiften vereenvoudigd en worden administratieve kosten bespaard. Om dit te realiseren wordt een procedure bewerkstelligd op basis waarvan belastingdiensten informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Ook wordt een standaardformulier geïntroduceerd dat multinationale groepen en omvangrijke binnenlandse groepen in de Europese groepen moeten gebruiken om bepaalde belasting gerelateerde informatie te rapporteren. Indien DAC9 wordt aangenomen door de Europese Raad hebben lidstaten tot 31 december 2025 de tijd om DAC9 in de nationale wetgeving te implementeren. De deadline voor de implementatie van DAC9 in de nationale wetgeving geldt ook voor lidstaten die de implementatie van de Pijler 2-richtlijn hebben uitgesteld. De eerste multinationale groepen zullen hun bijheffing-informatieaangifte indienen per 30 juni 2026 op basis van de Pijler 2-richtlijn. De relevante belastingdiensten moeten de informatie uit de bijheffing-informatieaangifte uiterlijk 31 december 2026 met elkaar delen.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Europees belastingrecht

Regelgevende instantie: Europese Unie

Editie: 30 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

751

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen