De energiebelasting geeft weliswaar verduurzamingsprikkels, maar in veel gevallen kan in de toekomst beter naar andere instrumenten worden gekeken zoals CO2-heffingen. Dit schrijft staatssecretaris Idsinga van Financiën reactie op Kamervragen over het Rapport Naar een toekomstbestendige energiebelasting (V-N Vandaag 2024/1246).

Uit onderzoek blijkt dat de energiebelasting zich niet goed leent voor gericht koopkrachtbeleid, inkomensbeleid en als middel om de vraag naar elektriciteit te flexibiliseren. Voor het realiseren van deze doelstellingen bestaan veelal instrumenten die met minder complexiteit en gerichter kunnen worden vormgegeven. Van de acht bijzondere maatregelen die zijn geëvalueerd is alleen de stadsverwarmingsregeling doelmatig.

Nu voorziet de energiebelasting in lastencompensatie (binnen de energiebelasting), industriebeleid, inkomensbeleid voor bedrijven en de mitigatie van weglekrisico’s. Het nastreven van deze doelen maakt de energiebelasting complex en doet een groot beroep op het doenvermogen van betrokken partijen. Terughoudendheid bij nieuwe regelingen voor deze doelen is volgens de staatssecretaris gepast.

Een vlak tarief zorgt ten opzichte van het huidige tariefsysteem voor een evenwichtigere verdeling van de lastendruk tussen groepen verbruikers. Ook is een vlak tarief in de uitvoering significant eenvoudiger. Door de huidige degressieve tariefstructuur betaalt een grootverbruiker op dit moment relatief weinig belasting over een energie-eenheid en een kleinverbruiker relatief veel. De keuze voor een vlak tarief of het beperken van het aantal schijven (van vijf naar twee) vergt onderzoek en een politieke afweging.

Wetsartikelen:

Wet belastingen op milieugrondslag 68

Wet belastingen op milieugrondslag 67

Wet belastingen op milieugrondslag 65

Wet belastingen op milieugrondslag 64

Wet belastingen op milieugrondslag 63

Wet belastingen op milieugrondslag 55

Wet belastingen op milieugrondslag 48

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

263

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen