Van het wettelijke fiscale verschoningsrecht wordt, onder voorwaarden, alle informatie uitgezonderd die nu al moet worden verstrekt in situaties waarin geen sprake is van tussenkomst van een notaris of advocaat. Dat is de kern van een conceptwetvoorstel waarvoor nu een internetconsultatie is gestart.
Het conceptwetsvoorstel kwam er naar aanleiding van de Panama Papers-maatregelen, die de Staatssecretaris van Financiën in zijn brief van 17 januari 2017 (V-N 2017/8.2) heeft aangekondigd om belastingontduiking aan te pakken.
Bij informatie die een belastingplichtige in het kader van de belastingheffing aan de Belastingdienst zou moeten geven, kan bijvoorbeeld worden gedacht aan jaarverslagen, accountantsverklaringen en rekeningafschriften. Het wetsvoorstel raakt, behalve notarissen en advocaten, ook bekleders van een geestelijk ambt, artsen en apothekers.
Ook is in het wetsvoorstel opgenomen dat het fiscale verschoningsrecht van notarissen en advocaten ziet op gegevens en inlichtingen die rechtstreeks verband houden met de juridische dienstverlening, zoals ook in de jurisprudentie van de Hoge Raad is uitgemaakt. Dit laatste betreft een verduidelijking. De reikwijdte van het fiscale verschoningsrecht blijft hiermee ongewijzigd. Voor wat onder juridische dienstverlening wordt verstaan, wordt aangesloten bij de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Belanghebbenden kunnen tot 23 oktober 2020 op het conceptwetsvoorstel reageren.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 27 juli