Staatssecretaris Achahbar van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag en een nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen (36577, V-N 2023/37.24, V-N 2024/31.31.23) naar de Tweede Kamer gestuurd. De twee belangrijkste wijzigingen zijn volgens de staatssecretaris, de aanpassing van de beslistermijn op aanvragen voor aanvullende compensatie voor de werkelijke schade en de introductie van termijnen bij de brede ondersteuning door gemeenten.
Het kabinet vindt het niet noodzakelijk en wenselijk om de beslistermijn op aanvragen voor aanvullende compensatie voor de werkelijke schade aan te passen. De termijn blijft maximaal zes maanden, met de mogelijkheid om die termijn met maximaal zes maanden te verlengen. Volgens de bewindspersoon zijn grote stappen gezet met de opschaling van de Stichting (Gelijk)waardig herstel (SGH-route), de Regieroute VSO en de ontwikkeling van de digitale schaderoute. Ook wordt voortdurend ingezet op het versnellen van de afhandeling bij de Commissie Werkelijke Schade (hierna: CWS).
In de uitvoering van de brede ondersteuning van ouders lopen gemeenten aan tegen diverse knelpunten. Ouders geven aan dat de dienstverlening van gemeenten niet consistent is. Het gewijzigde wetsvoorstel introduceert termijnen voor het opstellen van een plan van aanpak en de verlening van brede ondersteuning door gemeenten.
Een derde inhoudelijke wijziging betreft aanpassing van de aanvraag- en beslistermijn voor nabestaanden van overleden kinderen. In het gewijzigde voorstel wordt rekening gehouden met de situatie waarin sprake is van een overleden kind van een ex-partner. De bewindspersoon geeft aan dat het kabinet met onder meer met de CWS en SGH in gesprek blijft om te bezien hoe de compensatieregeling voor werkelijke schade voor nabestaanden zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd.
Wetsartikelen:
Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen 1
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Staten-Generaal
Editie: 12 september
Informatiesoort: VN Vandaag