Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën antwoordt op Kamervragen van de leden Mulder (PVV) en Grinwis (CU) dat het kwijtschelden van publieke schulden of het overnemen van private schulden door de overheid geen belaste schenking is.

Ook het verdelen van het herstelbedrag dat volgt uit één van de herstelregelingen tussen de ouder en de (voormalig) partner is in principe geen belaste schenking vanuit de verplichting die kan bestaan om het geldbedrag te delen. Het kwijtschelden van een schuld, het afbetalen van een schuld van een ander of het schenken van een bedrag om een ander in staat te stellen een schuld af te betalen, kan wel een belaste schenking zijn.

Verder verstrekt de staatssecretaris op verzoek van Kamerlid Mulder een overzicht van redenen waarom iemand op de RKT signaallijst kon voorkomen. De Regeling Kinderopvang Toeslag (RKT) was tot 2012 het systeem waarmee Toeslagen de kinderopvangtoeslag kon berekenen en vaststellen. Binnen het systeem RKT bestond er een zogenoemde “signaallijst” waarop een burger via zijn BSN vanwege verschillende redenen kon worden geplaatst. De registratie kon zowel ten voordele als ten nadele van de burger uitpakken.

Er bestond geen automatische koppeling tussen de signaallijst en PIT, de voorloper van FSV (Fraude Signalerings Voorziening). De signaallijst is ook niet overgenomen in PIT.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Schenk- en erfbelasting, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 september

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen