De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Wet opslag duurzame energie- en klimaattransitie in verband met de vaststelling van tarieven voor de jaren 2021 en 2021 (35579) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Waar huishoudens en bedrijven voorheen beide ieder de helft van de ODE bijdroegen, dragen huishoudens vanaf 2020 een derde van de ODE bij en bedrijven twee derde. Daarbij is ook afgesproken om het kleinere mkb zoveel mogelijk te ontzien. Daarom is er voor gekozen om de tarieven voor grootverbruikers sterk te verhogen. Echter, ook een (groot) deel van de grootverbruikers valt onder de definitie van het mkb. Verder speelt bij de lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven bij de ODE naast de betaalbaarheid voor huishoudens en de concurrentiepositie voor bedrijven ook het principe ‘de vervuiler betaalt’ een belangrijke rol.

Het toepassen van een progressief tarief bij de ODE zou volgens de minister een concurrentienadeel betekenen voor energie-intensieve bedrijven in Nederland ten opzichte van hun concurrenten in het buitenland.

Er is een start gemaakt door de Minister van Financiën met de evaluatie van de energiebelasting. In de periode september 2020 tot en met maart 2021 wordt een interdepartementaal beleidsonderzoek uitgevoerd naar de financiering van de energietransitie. Daarnaast vindt een evaluatie van de ODE plaats. Verder vindt door de Staatssecretaris van Financiën een evaluatie plaats van de energiebelasting (EB). In het kader van de evaluatie van de EB en de ODE wordt onder meer onderzocht hoe de verschillende fiscale regelingen beter kunnen bijdragen aan de energietransitie en wat de gevolgen zijn van een eventuele uitfasering. Op basis van dezer trajecten kunnen aanpassingen in de EB en ODE worden overwogen.

De Europese Commissie komt in het kader van de Europese Green Deal naar verwachting in de eerste helft van 2021 met concrete voorstellen om de Europese Richtlijn Energiebelastingen te hervormen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Editie: 21 oktober

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen