De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Omtzigt en Groot over het bericht "Cashen met valse scheiding populair". In dat kader komt adresfraude aan de orde. De staatssecretaris verstaat daarbij onder adresfraude het opzettelijk laten registreren van incorrecte adresgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Met behulp van adresfraude kan adresgerelateerde fraude worden gepleegd, zoals fraude met toeslagen, belastingen en uitkeringen. Adresfraude bij gehuwden levert alleen een voordeel op voor de huurtoeslag.
In het kader van een businesscase voor de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de adresgegevens in de BRP. Daaruit blijkt dat het landelijk percentage correct geregistreerde personen op een adres 97,09% is. Dat betekent niet dat er in de overige 2,91% sprake is van adresfraude. Door nalatigheid van burgers, door verhuisbewegingen en de tijd tussen daadwerkelijke verhuizing en aangifte van verhuizing zal er altijd ongeveer 2% frictie zijn tussen de feitelijke situatie en de latere registratie.
Uit de businesscase blijkt dat het opsporen van adres (gerelateerde) fraude waarbij organisaties samenwerken en onderling actief informatie delen, zeer lonend is. Met een investering van € 13 miljoen per jaar kan voor € 42 miljoen baten aan opgespoorde fraude worden gerealiseerd. De businesscase heeft geleid tot de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit die begin 2015 van start is gegaan en die gecontinueerd zal worden tot en met 2023.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingrecht algemeen
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 14 februari