Het Tweede Kamerlid Maatoug (GroenLinks) heeft de staatssecretaris opheldering gevraagd over hoe de invulling van de MKB-enveloppe tot stand is gekomen. Het gaat daarbij specifiek om de wijze waarop het LIV (lage inkomensvoordeel) in het pakket terecht is gekomen. Het Tweede Kamerlid Nijboer (PvdA) stelde eerder soortgelijke vragen. De bewindsman heeft hierop geantwoord. Het kabinet heeft in de Miljoennota 2023 een pakket aan maatregelen aangekondigd voor het MKB. Na Prinsjesdag is contact geweest met de sociale partners – in dit geval MKB-NL en VNO-NCW – om het pakket te herijken. Naar aanleiding van gesprekken met MKB-NL en VNO-NCW heeft het kabinet besloten om de invulling van het pakket aan maatregelen aan te passen. Onderdeel van de gesprekken met MKB-NL en VNO-NCW is het verhogen van het budget van het LIV in 2023 en 2024. Zij gaven aan een voorkeur te hebben voor het verhogen van het LIV, omdat hier een deel van de kostenstijging van het hogere minimumloon gemitigeerd kon worden. Ook gaven zij aan dat zij om die reden op korte termijn een voorkeur te hebben voor verhoging van het LIV ten opzichte van een lagere Aof-premie voor kleine werkgevers.
Gerelateerde artikelen
Uitkomst webmodule beoordeling arbeidsrelaties geen zekerheid
De webmodule beoordeling arbeidsrelaties is een instrument voor opdrachtgevers om een indicatie te krijgen of bepaalde werkzaamheden zich ervoor lenen door een zelfstandige te worden gedaan, of dat er gezien de feiten en omstandigheden sprake lijkt van een dienstbetrekking. Aan de indicatie kan geen zekerheid worden ontleend. De uitkomst van de webmodule is juridisch ook niet houdbaar in een geschil met de Belastingdienst.
Financiën: onbelaste vergoeding bij werkjubileum werkt matig
De regeling waardoor werkgevers onbelast een maandsalaris kunnen uitkeren bij een bijzonder werkjubileum, krijgt een matig rapportcijfer. Het belastingvoordeel is beperkt doeltreffend en niet doelmatig. Volgens de afspraken van het kabinet gaat dan mogelijk het mes in zo'n regeling. Dat zou 36 miljoen euro per jaar opleveren, mogelijk om te compenseren dat de btw op cultuur en sport niet omhoog gaat.
Diensttijdvrijstelling beperkt doeltreffend en niet doelmatig
Het Ministerie van Financiën heeft de diensttijdvrijstelling voor werknemers die een diensttijd van 25 of 40 jaar bereiken voor het eerst geëvalueerd. Deze fiscale regeling wordt beoordeeld als beperkt doeltreffend en als niet doelmatig. Staatssecretaris van Financiën deelt het onderzoek met de Tweede Kamer.
Nettoloon omhoog voor meeste werkenden door extra belastingschijf
De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
Werknemers die pas in 2026 elektrische auto leasen missen bijtellingskorting
Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
Tarieven, bedragen en percentages loonheffingen vanaf 1 januari 2025 beschikbaar
De Belastingdienst heeft de tabellen met de tarieven, bedragen en percentages loonheffingen voor 2025 gepubliceerd. Dezestaan in een aparte bijlage bij de Nieuwsbrief Loonheffingen 2025.
In Nederland verblijvende Oekraïense vluchteling is ingekomen werknemer voor 30%-regeling
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X, die naar Nederland is gekomen vanwege de in 2022 uitgebroken oorlog in Oekraïne, kwalificeert als ingekomen werknemer voor de toepassing van de 30%-regeling.
'250.000 zzp'ers lopen risico door schijnzelfstandigheid'
De handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst raakt mogelijk 250.000 zzp'ers, schat ABN Amro. Vooral in de zorg, kinderopvang, onderwijs en bij de overheid moeten werkgevers de inzet van zzp'ers kritisch bekijken, vindt de bank.
'Bemiddelbureaus krijgen boetes en naheffingen schijnzelfstandigheid bij hersteloperatie toeslagenaffaire vergoed'
Het ministerie van Financiën verlengt de contracten met zzp’ers die werkzaam zijn voor de hersteloperatie toeslagen tot na 1 januari 2025. Dit geldt ook voor zzp’ers die door het ministerie zelf worden aangemerkt als (waarschijnlijk) schijnzelfstandigen. Staffingbedrijven die deze zzp’ers leveren, mogen eventuele naheffingen en boetes doorbelasten aan het ministerie. Dit blijkt uit een brief in handen van het kennisplatform voor de arbeidsmarkt, ZiPconomy. Deze brief stuurde het ministerie onlangs aan de bedrijven via wie deze zzp’ers worden ingehuurd.
Besluit over fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties
De Staatssecretaris van Financiën heeft een besluit gepubliceerd over de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties. In dit besluit zijn de gevolgen van de op 1 januari 2023 in werking getreden Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten voor de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties nader uitgewerkt.