Het aantal ICT-applicaties van de Belastingdienst met een technische schuld blijft ruim 50%. Dat laat staatssecretaris Snel van Financiën weten aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de uitkomsten van het ICT-portfolioproces dat de Belastingdienst in 2018 heeft doorlopen voor 2019.

De technische schuld geeft de mate van veroudering aan van een applicatie. Ondanks alle maatregelen voor vernieuwing en modernisering is het aantal applicaties met een technische schuld slechts teruggebracht van 55% van alle 800 applicaties in 2018 naar 52% van alle 800 applicaties. Dit betekent dat er bij 52% van alle applicaties binnen de Belastingdienst nog steeds sprake is van achterstallig onderhoud. Dit geldt met name voor de domeinen Loonbelasting, Omzetbelasting en Gegevensbeheer.

De druk op de ICT-capaciteit door het invoeren van nieuwe wet- en regelgeving en de noodzakelijke continuïteit/ beheer en onderhoudstaken zorgt er voor dat bij een aantal applicatiedomeinen de voorziene procesvernieuwingen en modernisering nog verder naar achteren schuiven. Hierdoor ontstaat het risico van continuïteitsproblemen in de jaren 2020 en verder.

De Auditdienst Rijk heeft onderzoek verricht naar het portfolioproces en aangegeven dat er meer capaciteit voor vernieuwing en modernisering gecreëerd moet worden. EY zal een aanvullend onderzoek gaan doen naar het portfolioproces en de uitkomsten daarvan.

De staatssecretaris geeft aan dat in het uiterste geval een beleidsluwe periode overwogen moet worden om de druk op de Belastingdienst niet verder te vergroten. Ook moet worden gekeken of wijzigingen van wet- en regelgeving via andere ministeries kan worden doorgevoerd.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 4 juni

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen