Rechtbank Gelderland oordeelt dat het toegang verlenen tot een danceclub onder het verlaagde btw-tarief valt, omdat aannemelijk is dat het publiek primair voor de optredende dj’s en artiesten komt.

Belanghebbende exploiteert een danceclub. De bezoekers van de danceclub betalen via de voorverkoop of aan de deur een kaartje om toegang te krijgen tot de danceclub. Voor het gebruik van de garderobe moet de bezoeker afzonderlijk betalen. Veel van de optredende dj’s nemen andere uitvoerders mee, zoals MC’s, vj’s, lightjockeys en dansers. De dj’s zijn bekend in de dancescene. Naast deze dj’s draaien ook dj’s van een radiostation in de danceclub. Ook treden af en toe een landelijk bekende zanger of rapper op en worden thema-avonden georganiseerd.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat het toegang verlenen tot een danceclub waar in de dancescene bekende dj’s optreden onder het verlaagde btw-tarief valt. Het is aannemelijk dat het publiek bekend is met de optredende dj’s en in grote mate komt voor de show van de dj of artiest en niet voor een algemene avond van vermaak waar een dj of artiest slechts onderdeel van is. Daarom is sprake van het toegang verlenen tot muziekuitvoeringen. Omdat belanghebbende niet op alle avonden voldoet aan de voorwaarden voor toepassing van het verlaagde btw-tarief, stelt de rechtbank vast dat belanghebbende op 90% van de omzet het verlaagde btw-tarief mag toepassen. De garderobedienst deelt mee in het verlaagde btw-tarief, op grond van het besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 4 september 2014, V-N 2014/52.15.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 20

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 5 december

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen