Het kabinet neemt op dit moment geen andere belastingmaatregelen om energiearmoede te voorkomen dan de reeds toegezegde maatregelen. Dat antwoordt de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat op Kamervragen van het lid Van Haga over het bericht “Helft van je energierekening is belasting’.

De energierekening bestaat uit drie componenten: de leveringstarieven, de nettarieven en de belastingen op energie. Om tegemoet te komen aan de stijgende leveringstarieven heeft het kabinet incidenteel en alleen voor 2022 twee aanpassingen gedaan in de energiebelasting (V-N 2021/47.7). Hiermee bespaart een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2022 in totaal ongeveer € 430 ten opzichte waarvan is uitgegaan bij het Belastingplan 2022.

Of een huishouden de energierekening kan betalen, hangt niet alleen af van de uitgaven aan energie, maar ook van het besteedbare inkomen en de andere noodzakelijke uitgaven. In de koopkrachtbesluitvorming worden jaarlijks integraal alle plussen en minnen voor huishoudens gewogen, waaronder de energierekening.

Op de vraag van lid Van Haga of de energiebelasting verder wordt verlaagd door bijvoorbeeld de Opslag Duurzame Energie (ODE) te schrappen en de BTW voorlopig te verlagen naar 6 procent, gaat de staatssecretaris niet in.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Editie: 5 november

Carrousel: Carrousel

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen