Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën geeft antwoorden op de vragen uit het schriftelijk overleg van de vaste commissie voor Financiën over de brief van 24 april 2020 (V-N 2020/20.3) inzake 'Aanvullende fiscale maatregelen in verband met covid-19’'

Vijlbrief gaat in zijn antwoorden in op onder meer de volgende kwesties:

  • Er worden drie cumulatieve voorwaarden gesteld bij een lager gebruikelijk loon. De toepassing van deze goedkeuring is niet afhankelijk van de absolute hoogte van de omzet.
  • Voor het urencriterium geldt dat ook ondernemers die tijdelijk in loondienst gaan werken, een beroep kunnen doen op de versoepeling van dit criterium.
  • De werkkostenregeling wordt voor de eerste € 400.000 aan loonsom verhoogd van 1,7% naar 3%. Hiervan profiteren alle werkgevers.
  • Een belastingplichtige voor de vennootschapsbelasting kan bij het invullen van de aangifte 2019 de keuze maken om gebruik te maken van de fiscale coronareserve. Daarbij kan de reserve niet groter zijn dan het verwachte corona-gerelateerde verlies in het jaar 2020. Een belastingplichtige hoeft bij het indienen van de aangifte, of bij het verzoeken om een nadere voorlopige aanslag, geen bewijzen aan de Belastingdienst te overleggen.
  • Tot slot gaat Vijlbrief onder andere in op uitstel van inwerkingtreding van het wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap (naar 2023) en de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen.

Lees het Dossier Coronavirus voor alle fiscale noodmaatregelen van het kabinet.

[Nieuwsbron]

Editie: 23 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Dossiers: Corona

Rubriek: Belastingrecht algemeen

  865
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen