Staatssecretaris Wiebes van Financiën is in een brief aan de Tweede Kamer uitgebreid ingegaan op het fenomeen spookbewoning.

In een uitzending van het tv-programma De Monitor kwamen burgers aan het woord die met spookbewoning te maken hadden. De kern van de problematiek van spookbewoning is dat de feitelijke (woon)situatie verschilt van de registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). De Belastingdienst is in beginsel verplicht om gebruik te maken van de gegevens uit het BRP. Een verschil tussen de administratieve adresregistratie en de feitelijke situatie kan twee gevolgen hebben voor toeslaggerechtigden. De toeslag wordt onjuist vastgesteld. Veder kunnen de toeslaggerechtigde en spookbewoner elkaars gegevens inzien.

Wiebes heeft inmiddels maatregelen getroffen om situaties van spookbewoning aan te pakken. Als iemand zich meldt bij de Belastingtelefoon met de mededeling dat er sprake is van spookbewoning, wordt men doorverbonden naar een team dat de situatie direct in het systeem kan oplossen. Verder zoekt de Belastingdienst naar oplossingen voor technische uitval en het soms ‘terugfloepen' van gecorrigeerde gegevens in foutieve gegevens. Voorts werken de Belastingdienst en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen aan een manier om de tijd tussen het signaal dat iemand niet meer op een adres woont en het versturen van de wijziging in de BRP naar de Belastingdienst te verkorten.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 18 maart

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen