Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat in de taxatiewijzer ziekenhuizen 2010 rekening wordt gehouden met de werktuigenvrijstelling. De rechtbank acht dit aannemelijk, ofschoon dit niet met zoveel woorden in de taxatiewijzer wordt genoemd. X maakt niet aannemelijk dat de door de taxatiewijzer berekende vrijstelling te laag is. Hoewel op dit punt het gelijk aan de gemeente is, gaat de WOZ-waarde in beroep wel omlaag.

Belanghebbende, X, is eigenaar van een ziekenhuis dat is gebouwd in 1931 en daarna is uitgebreid in de jaren 1970, 1990 en 2000. In geschil is de WOZ-waarde 2010 van het ziekenhuis, welke waarde na bezwaar ruim € 13 miljoen bedraagt.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de heffingsambtenaar bij het bepalen van de WOZ-waarde van het ziekenhuis terecht aansluiting heeft gezocht bij de taxatiewijzer 2010 voor ziekenhuizen. Hoewel dit niet expliciet vermeld wordt, acht de rechtbank het aannemelijk dat in de taxatiewijzer 2010 rekening wordt gehouden met de werktuigenvrijstelling. Dit omdat de taxatiewijzer 2012 uitdrukkelijk wel rekening houdt met de vrijstelling en de kengetallen van beide jaren – afgezien van een correctie wegens inflatie – niet van elkaar afwijken. X maakt niet aannemelijk dat de volgens de taxatiewijzer berekende werktuigenvrijstelling te laag is. De rechtbank acht de taxatie van de gemeente op een aantal punten (herbouwwaarde gebouw 1931 en uitbreiding 1970,  restwaarde van het gebouw en daarmee samenhangende technische correctie, functionele afschrijving en sloopkosten) echter niet juist en stelt de waarde schattenderwijs vast op € 8,6 miljoen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 11 oktober

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen