Het aantal aanvragen voor octrooien blijft stijgen in Nederland. In 2022 dienden aanvragers in totaal 3.772 nieuwe octrooiaanvragen in; een stijging van 4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Hoewel de groei afvlakt, blijft de trend positief. Dat meldt Octrooicentrum Nederland in zijn jaarbericht.

De laatste vijf jaar is er weinig veranderd aan de verdeling van verleende octrooien over de verschillende technologiegebieden. Ongeveer 40 procent van de octrooien gaat over werktuigbouw. Daarnaast verleent Octrooicentrum Nederland veel octrooien voor de bouw. Het aandeel verleende octrooien voor consumentengoederen is iets afgenomen, terwijl het aandeel voor chemie of farmacie en instrumenten iets is toegenomen.

Relatief de meeste octrooien zijn in de periode van 2018 tot 2022 verleend in de regio Delft en het Westland: meer dan 232 per 100.000 inwoners. Deze octrooien komen van de TU Delft en van technologisch innovatieve mkb’ers in de regio. Op de tweede plaats staat Zuidoost-Noord-Brabant (Eindhoven en omgeving) met bijna 100 octrooien per 100.000 inwoners. De Achterhoek staat op de derde plaats met bijna 67 octrooien per 100.000 inwoners.

Het aantal octrooiaanvragen in Nederland vertoont al jaren een stijgende lijn, maar de groei vlakt af. Dat komt mede door de sterke afname van het aantal aanvragen die een exacte kopie zijn van eerder ingediende octrooiaanvragen, waarvan het centrum er in 2021 en 2022 honderden ontving, zo staat te lezen in het jaarbericht.

Bron: Octrooicentrum

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

5

Gerelateerde artikelen