De Accountantskamer heeft twee voormalige accountants van het middelgrote kantoor Baker Tilly Berk berispt. In de zaak over een belastingconstructie met een trust hebben de accountants zich schuldig gemaakt aan tekortschietende controles en geen melding gemaakt van een ongebruikelijke transactie. Bovendien hebben zij facturen aangepast om de belangconstructie te verhullen. De klachten over de twee waren ingediend door het Openbaar Ministerie.

Fiscalisten van Baker Tilly Berk adviseerden een ondernemer in woondecoratie om gebruik te maken van een constructie via een Cypriotische trust, waardoor hij minder belasting betaalde. Hun collega's bij accountancy keurden jaar op jaar de jaarrekening goed, inclusief de royalty's die aan de trust werden uitgekeerd, terwijl ze volgens de tuchtrechter deze posten juist onder het vergrootglas hadden moeten leggen. Omdat ze deze controles hebben nagelaten zijn de goedkeurende verklaringen bij de jaarrekeningen 'ondeugdelijk'.

Daarnaast hadden de accountants tegen deze achtergrond het aangaan van de licentieovereenkomst en het opzetten van de truststructuur moeten aanmerken als een ongebruikelijke transactie in de zin van de Wwft en die transactie op grond van de wet moeten melden. Verder is het aanpassen van de facturen door een van accountants volgens de tuchtrechter een schending van het fundamentele beginsel van integriteit.

Een van de berispte accountants is voormalig bestuursvoorzitter Romke van der V. Hij heeft in 2014 het kantoor verlaten. Naast deze tuchtprocedure loopt er ook nog een strafrechtelijke procedure tegen de ondernemer en het kantoor vanwege belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Bovendien moet Baker Tilly Berk van de civiele rechter een groot deel van de schade betalen die de ondernemer heeft geleden als gevolg van een fiscale ontduikingsconstructie.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening, Kantoren

Carrousel: Carrousel

7

Gerelateerde artikelen