"Ambtenaren moeten vaker onuitvoerbare opdrachten weigeren. Vroeger zei de Belastingdienst gewoon njet – dit kunnen wij niet uitvoeren. De ambtelijke dienst is slachtoffer van zijn eigen loyaliteit en zijn eigen kwaliteit."

Dat zegt Roel Bekker, gepensioneerd topambtenaar met een lange staat van dienst op verschillende ministeries op het opinie- en discussieplatform Joop. "Wij kunnen in Nederland als overheid ontzettend veel. De politiek gaat denken dat het onmogelijke kan en stapelt eis op eis", stelt hij naar aanleiding van de toeslagenaffaire.

Vorige maand deed het ministerie van Financiën aangifte bij het Openbaar Ministerie wegens mogelijke misdrijven bij de Belastingdienst waaronder 'beroepsmatige discriminatie' in de beruchte toeslagenaffaire. Bekker vindt dat deze aangifte ervoor zorgt dat de dienst slechter gaat functioneren. "Dit is een horrorscenario voor de Belastingdienst. Het is desastreus voor de spirit. Men wordt bang."

De voormalige secretaris-generaal vindt het merkwaardig om aangifte te doen tegen jezelf. "De minister en de staatssecretaris hadden het al uitgezocht en geconcludeerd: we hebben geen strafbare feiten gezien. In principe moet het daarmee gedaan zijn. Na het zeer degelijke werk van de commissie-Donner had ik verwacht dat men zich zou concentreren op verbeteren wat er misging. Er is  te weinig aandacht voor de bron van de ellende, die vreselijke toeslagenregeling." 

De oud-topambtenaar noemt het verder 'overdreven' dat de afgetreden staatssecretaris Menno Snel is opgevolgd door twee staatssecretarissen. "De toeslagenaffaire is relatief een overzienbaar probleem. Ik vind het heel dapper dat Van Huffelen benadeelden bezoekt, maar dit is eigenlijk werk voor ambtenaren. Dat moet je als staatssecretaris niet doen", zegt hij in de podcast Betrouwbare Bronnen waar Joop een verslag van heeft gepubliceerd.

Bron: Joop/Betrouwbare Bronnen

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

  501
Gerelateerde artikelen