Notarissen gaan werken met een nieuw stappenplan om te bepalen of een klant wilsbekwaam is of niet bij het opmaken van een (levens)testament. In het nieuwe stappenplan is nadrukkelijker aansluiting gezocht bij het VN-verdrag handicap. Dat schrijft voor dat mensen met een beperking zoveel mogelijk zelf hun rechten moeten kunnen oefenen.

Een wilsbekwaamheidsonderzoek door de notaris is nodig omdat een (levens)testament van iemand die niet wilsbekwaam is, niet geldig is. De notaris zal vragen wat de klant wil regelen in een (levens)testament en waarom. Het is belangrijk dat diegene dit in eigen woorden kan vertellen

Is het snel duidelijk dat er geen enkele reden is om aan de wilsbekwaamheid te twijfelen, dan merkt de klant van dat onderzoek waarschijnlijk niets. Soms is er wel aanleiding om meer aandacht te besteden aan het onderzoek. Hoe dat verder zit, is te lezen in de folders over het onderzoek door de notaris bij testament en levenstestament.

VN-verdrag

Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert. Met (enige) hulp zelf beslissingen nemen over het eigen vermogen wordt daarin belangrijk gevonden. Het heeft de voorkeur boven deze beslissing door iemand anders te laten nemen of de notaris dienst te laten weigeren.

De notaris heeft de taak de cliënt te beschermen tegen onbehoorlijke beïnvloeding. Daarom wordt in het vernieuwde stappenplan ook scherper onderscheid gemaakt tussen het onderzoek naar de wilsbekwaamheid en de wilscontrole.

Bron: KNB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting, Erfrecht

18

Gerelateerde artikelen