Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafbeschikking van ruim 1 miljoen euro opgelegd aan een gepensioneerde man uit Eindhoven. Het OM verwijt hem belastingontduiking door in strijd met de werkelijkheid namens hem en zijn echtgenote aangifte te doen als buitenlands ingezetenen. Uit onderzoek is gebleken dat zij het merendeel van het jaar in Nederland verbleven en daarmee in Nederland belastingplichtig waren.

De verdachte werd onderwerp van onderzoek in het zogeheten 'debit-credit card project'. Dit project, een samenwerking van het OM, de FIOD en de Belastingdienst, is opgestart omdat er nog altijd mensen zijn die door hen aangehouden buitenlands vermogen niet opgeven bij de Belastingdienst. De exacte (financiële) omvang van deze vorm van belastingontduiking is onbekend maar wordt hoog ingeschat.

Eén van de gestarte onderzoeken betreft deze zaak. Het echtpaar bleek in Nederland betalingen te hebben gedaan met een betaalkaart die was gekoppeld aan een Zwitserse bankrekening, De omvang en frequentie van de betalingen deed echter vermoeden dat de gebruiker(s) voornamelijk in Nederland verbleven. Aan de Belastingdienst was echter opgegeven dat zij in Zwitserland woonden en daar belastingplichtig waren.

Uit het strafrechtelijke onderzoek is gebleken dat het echtpaar het merendeel van het jaar in Nederland woonde en dus (ook) hier belastingplichtig was. Het nadeel voor de schatkist over de jaren 2013 tot en met 2016 is geschat op ruim 1.2 miljoen euro.

Het OM ziet de strafbeschikking, gezien de vergevorderde leeftijd en persoonlijke omstandigheden van de man, als passend. Temeer nu het echtpaar de achterstallige belasting van ruim 1,2 miljoen aan de Belastingdienst heeft betaald. De zaak van de echtgenote is geseponeerd, onder meer, vanwege haar geringe rol bij de strafbare feiten.

Lees ook de thema's De inkeerregeling en Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Fiscaal bestuurs(proces)recht, Strafrecht

4

Gerelateerde artikelen