Staatssecretaris Snel van Financiën is ,,blij met de interesse voor een Europese vliegtaks’’ van zijn EU-collega’s in Brussel. Hij zei dat na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën (Ecofin) waar hij zijn voorstel presenteerde om een Europese vliegbelasting in te voeren. Volgens Snel is er brede belangstelling voor.

EU-commissaris Pierre Moscovici zei een Europese vliegbelasting ,,een goed idee’’ te vinden maar een wetsvoorstel kan niet meer van de huidige Europese Commissie komen omdat haar mandaat deze herfst afloopt.

Volgens Snel wordt het onderwerp voor het eerst echt besproken op een bijeenkomst van de EU-ministers in april in Boekarest. Hij heeft ze ook uitgenodigd voor de internationale CO2-conferentie die Nederland hierover in juni organiseert.

Het kabinet wil per 1 januari 2021 een vliegbelasting van 7 euro per ticket voor alle bestemmingen invoeren. De voorkeur gaat echter uit naar een Europese belasting op luchtvaart. In het kabinet is afgesproken dat Snel alvast een voorstel voor een nationale vliegbelasting uitwerkt voor het geval een Europese vliegbelasting te lang op zich laat wachten. Het kabinet heeft inmiddels ingestemd met een wetsvoorstel daarvoor dat voor advisering naar de Raad van State wordt gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden naar verwachting in het voorjaar van 2019 naar de Tweede Kamer gestuurd.

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel vliegbelasting vindt plaats op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Dit geeft de nodige flexibiliteit. Als in 2019 of 2020 blijkt dat er Europese afspraken over een vliegbelasting komen, hoeft een wetsvoorstel voor een nationale vliegbelasting niet in werking te treden.

 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Milieuheffingen

  196
Gerelateerde artikelen