Onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties die veel samenwerken - bijvoorbeeld in integrale kindcentra (IKC) - lopen soms aan tegen het betalen van btw over hun gezamenlijke prestaties. Deze afdracht van 21 procent kan echter verminderd of voorkomen worden.

Zowel onderwijsinstellingen als kinderopvangorganisaties verrichten btw-vrijgestelde prestaties, namelijk het verzorgen van onderwijs en kinderopvang. Hierdoor hoeven onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties voor deze prestaties geen btw in
rekening brengen en mogen zij de btw op kosten die zij voor hun btw-vrijgestelde prestaties maken niet in aftrek brengen.

Op het moment dat een onderwijsinstelling en een kinderopvangorganisatie samenwerken en hiervoor diensten aan elkaar verlenen of kosten delen, moeten deze organisaties btw aan elkaar in rekening te brengen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het uitlenen van personeel door de ene partij aan de andere partij. Doordat partijen deze btw niet in aftrek mogen brengen, werkt de samenwerking kostenverhogend.

De Taskforce 'samenwerking onderwijs en kinderopvang', een samenwerking van de ministeries van OCW, SZW en Financiën, de Belastingdienst en brancheverenigingen, heeft in een handreiking btw-oplossingen van de hand gedaan om deze btw-druk te voorkomen. Vorig jaar heeft de toenmalige minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher deze taskforce in het leven geroepen na overleg met de Tweede Kamer.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

7

Gerelateerde artikelen