De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de belastingplannen voor volgend jaar. Dat is de uitkomst van het overleg dat donderdagavond tot laat werd gevoerd op het Ministerie van Financiën.

Over de precieze inhoud van de plannen wilden de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet veel kwijt. Kranten melden dat er een forse extra lastenverlichting voor burgers komt en dat een deel van de koopkrachtverbetering wordt betaald door bedrijven in 2020 meer winstbelasting te laten betalen. Volgens Haagse bronnen wordt de zelfstandigenaftrek vanaf volgend jaar verlaagd. Hij gaat uiteindelijk naar 5000 euro. Vrijdag worden de plannen besproken in de ministerraad.

De afgelopen dagen hadden alle partijen de wens uitgesproken in ieder geval iets te doen voor de koopkracht van de lage en middeninkomens. "Het is nu aan de ministerraad, maar voor ons als coalitiefracties zit het werk er nu op", zei D66-voorman Rob Jetten.

Jetten noemde de afgelopen dagen ook het bereikbaar maken van woningen voor starters als speerpunt, iets dat ook Pieter Heerma van het CDA nog eens onderstreepte. Ook op dit punt "ziet het er allemaal goed uit", aldus Jetten. Volgens Haagse bronnen is de coalitie het eens over extra maatregelen om de woningmarkt te stimuleren en meer mensen aan een huis te helpen, vooral starters. 

"Met Prinsjesdag komt alles naar buiten", zo verwoordde Heerma de slag om de arm die alle vier de partijleiders nog hielden.

De coalitie praatte lang door, ook omdat het belastingplan vrijdag voor goedkeuring naar de Raad van State moet worden gestuurd. Die deadline lijkt in ieder geval te worden gehaald.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2019

  660
Gerelateerde artikelen