In een brief aan staatssecretaris van Finanaciën Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) deelt de 'Taskforce culturele en creatieve sector' zijn grote zorgen over het mogelijk loslaten van het verlaagde btw-tarief voor cultuur in verband met een herziening van het fiscale stelsel. De taskforce vertegenwoordigt alle werkenden, zelfstandigen en organisaties uit de gehele culturele, erfgoed- en creatieve sector.

In de brief (pdf) staan de bezwaren tegen het loslaten van het verlaagde btw-tarief en de voordelen van het lage tarief (ook voor het publiek). De taskforce geeft aan hierover met de staatssecretaris in gesprek te willen gaan.

Zo heeft het CPB berekend dat loslaten van het lage btw-tarief op cultuur een lastenverzwaring van € 300 miljoen voor burgers en € 100 miljoen voor bedrijven betekent. Daarnaast blijkt uit diverse internationale onderzoeken en praktijkvoorbeelden dat een laag btw-tarief de vraag naar culturele goederen en diensten stimuleert én de werkgelegenheid vergroot.

De culturele en creatieve sector behoort tot een branche met het hoogste aandeel zzp’ers in Nederland. Een verhoging van het btw-tarief zorgt ervoor dat zij in één klap 12 procent duurder worden om in te huren door opdrachtgevers, omdat veel opdrachtgevers in de sector geen recht hebben op btw-aftrek. Een verhoging van het btw-tarief brengt volgens de taskforce de bestaanszekerheid van werkenden in de culturele en creatieve sector direct in gevaar.

Bron: Taskforce culturele en creatieve sector

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

206

Gerelateerde artikelen