Op nummer 1 van het wensenlijstje van directeuren-grootaandeelhouders voor de formatietafel staat met stip ‘behoud van de bedrijfsopvolgingsregeling’. Dat blijkt uit een online congres van MKB-Nederland en VNO-NCW voor directeur-grootaandeelhouders. "Afschaffing of versobering van de BOR, zoals diverse politieke partijen voorstellen, zou desastreuze gevolgen hebben’", zeggen zij.

Demissionair minister Sigrid Kaag had de ruim 250 deelnemende dga’s per videoboodschap gevraagd na afloop van het congres hun top 10 van zorgen, ideeën en wensen ten behoeve van de formatie op een rijtje te zetten. Volgens het CBS is van alle bedrijven in Nederland niet minder dan 70 procent een familiebedrijf. Samen zijn zij goed voor circa 2,5 miljoen banen en een toegevoegde waarde van 103 miljard euro.

Beperking of afschaffing van de BOR zou volgens de deelnemers grote gevolgen hebben voor de continuïteit van familiebedrijven. "Je moet dan geld uit je eigen bedrijf gaan halen en dat gaat altijd ten koste van iets anders: werkgelegenheid, verduurzaming, innovatiekracht. Maar uiteindelijk ook van de Nederlandse economie”, luidt het commentaar van een dga.

Een andere dga is bang dat zonder de BOR buitenlandse bedrijven of investeringsmaatschappijen "en masse onze mooie familiebedrijven gaan opkopen". "En die kijken alleen naar de korte termijn, zijn niet bezig met verduurzaming, innovatie, continuïteit zoals onze familiebedrijven. Die sponsoren niet de lokale sportclub en hebben niks met de directe omgeving. Laten we onze familiebedrijven alsjeblieft niet ten grabbel gooien. Waar oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de BOR, pak dat aan, maar laat de regeling verder zoals die is."

De boodschap van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief kon de virtuele zaal niet helemaal geruststellen. Hij zei dat familiebedrijven zich over de BOR geen zorgen hoeven te maken en dat de functie van de regeling – bescherming van het bedrijfskapitaal bij overdracht – wat hem betreft overeind blijft.

Een ander probleem dat het nieuwe kabinet volgens de dga's voortvarend moet aanpakken, is de regeldruk. Net als de BOR is dat ook een thema dat prominent staat opgenomen in de Ondernemersagenda van MKB-Nederland en VNO-NCW.

Lees ook het thema De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.

Bron: MKB Nederland/VNO-NCW

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

0

Gerelateerde artikelen