Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schuift de aanpak van de problemen bij de Belastingdienst op de lange baan. De werkdruk daar is al jaren veel te hoog, maar Wiebes heeft alleen plannen voor de verre toekomst.

Bestuurder Mieke van Vliet van Abvakabo FNV heeft dat maandag gezegd in reactie op uitspraken van Wiebes. De VVD-bewindsman zegt dat het belastingsysteem veel te ingewikkeld is geworden en daardoor niet meer uitvoerbaar voor de Belastingdienst. Hij wil het systeem drastisch gaan vereenvoudigen.

Volgens de Abvakabo lijdt de Belastingdienst ,,al jaren onder de obsessie van de politiek voor een kleine overheid. Er zijn talloze reorganisaties geweest en ook momenteel is er een grote reorganisatie gaande. Van de 40 kantoren gaan er 21 dicht.'' De vakbond zei eerder dat er miljarden binnengehaald kunnen worden als er meer personeel is om fraude aan te pakken.

Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat Wiebes wel wat meer haast mag maken. Hij wijst erop dat de Kamer nog steeds wacht op een reactie op aanbevelingen van de adviescommissie-Van Dijkhuizen, die vorig jaar voorstellen deed voor een grootscheepse belastinghervorming. Ook met een kabinetsreactie op de problemen in de grensstreek door de accijnsverhoging op autobrandstoffen schiet het maar niet op, vindt Van Hijum. ,,Wat dat betreft waren de eerste 100 dagen van Wiebes allerminst indrukwekkend.''

VVD-Kamerlid Helma Neppérus is het helemaal eens met Wiebes dat het belastingsysteem simpeler moet. De Kamer moet dan ook accepteren dat niet alles kan, onderstreept ze op Twitter.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen