De Europese Commissie is in haar aanbeveling geen steun te verlenen aan bedrijven met banden met belastingparadijzen minder streng dan het Nederlandse kabinet. De Europese aanbeveling vraagt om aanpassing van de Nederlandse regels, zegt Dennis Weber hoogleraar Europees belastingrecht. Dit schrijft het FD.

Onlangs heeft de Commissie een aanbeveling gepubliceerd met voorwaarden die lidstaten kunnen stellen aan steun voor ondernemingen met banden met landen van de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden op belastinggebied. De Europese Commissie is in haar voorwaarden coulanter dan Nederland. Zo komen bedrijven altijd in aanmerking voor steun als ze aantonen dat ze de laatste drie jaar voldoende winstbelasting hebben betaald. Nederland heeft zo’n algemene regel niet. Als er sprake is van een reële economische aanwezigheid in het land op de EU-lijst komen bedrijven toch in aanmerking voor steun volgens Europese regels. Nederland hanteert dezelfde regel, behalve als het gaat om rente en royalty.

Verder is de zwarte lijst met belastingparadijzen van Nederland langer dan de zwarte EU-lijst. Nederland steunt de aanbeveling maar ziet geen noodzaak de regels aan te passen, zo meldt de krant.

Bron: het Financieele Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

Dossiers: Corona

8

Gerelateerde artikelen