Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet de 30%-regeling per 1 januari 2019 gaat verkorten van acht naar vijf jaar. De stichting United Expats of the Netherlands stelt dat de aanpassing van de regeling niet legaal is en mogelijk zelfs een overtreding is van artikel 1 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Eerder dit jaar startte de stichting een petitie op internet tegen de versobering van de regeling. Met een recentere crowdfundactie hebben de expats binnen twaalf dagen ruim 40.000 euro opgehaald. Met het geld willen de expats "de knapste koppen van het land" laten kijken of de aanpassing inderdaad onwettelijk is. Wat hen vooral steekt, is dat de maatregel per 2019 ook voor bestaande gevallen wordt ingevoerd. "De Nederlandse overheid heeft natuurlijk het recht om de wet te veranderen. Maar zonder overgangsperiode breekt het beloftes. Mensen die hier al vier jaar wonen hebben keuzes gemaakt op basis van die acht jaar. Ze hebben hun financiële planning erop afgesteld", zegt woordvoerder Jessica Piotrowski op NOS.
In 2016 maakten ongeveer 65.000 buitenlandse werknemers gebruik van de 30%-regeling. De NOS schrijft dat niet alle expats tegen de kabinetsplannen zijn. "Ik ben dankbaar voor het belastingvoordeel, maar het voelt een beetje oneerlijk tegenover mijn Nederlandse collega's die hetzelfde werk doen maar niet het belastingvoordeel hebben", zegt een Nieuw-Zeelandse kennismigrant op de website.
Lees ook het thema De 30%-regeling.
Bron: NOS