Facebook heeft haar bedrijfsstructuur aangepast naar aanleiding van alle kritiek over belastingontwijking. Door het opzetten van een lokale verkoopstructuur wordt de omzet behaald met de verkoop van advertenties door de Nederlandse vestiging vanaf 2019 in Nederland belast.

In het verleden liet Facebook alle advertentieomzet vallen in Ierland. Naar aanleiding van de kritiek hierop kondigde Facebook in december 2017 aan dat zij meer lokaal belasting wil gaan betalen. Hiervoor is de bedrijfsstructuur aangepast. Dit betekent dat in ieder geval in België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk de omzet van de advertentieverkopen wordt toegerekend aan de vestiging in het land zelf en daar belasting moet worden betaald over de behaalde winst. Of en hoeveel winst er in Nederland belast kan worden, is niet bekend.

De nieuwe bedrijfsstructuur heeft niet alleen gevolgen voor de vennootschapsbelasting. Over de omzet in Nederland wordt ook Nederlandse omzetbelasting geheven en afgedragen aan de Belastingdienst. De nieuwe bedrijfsstructuur van Facebook gaat de Nederlandse schatkist vanaf 2019 in ieder geval geld opleveren.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

  1220
Gerelateerde artikelen