De documentaire 'Alleen tegen de staat', waarin vijf moeders vertellen hoe het toeslagenschandaal hun leven overhoop heeft gehaald, wordt op maandag 20 september, de dag voor Prinsjesdag, om 20.25 uur vertoond bij BNNVARA op NPO 2. Het verhaal loopt van de eerste invorderingsbrieven, en de vernederende jaren die daarop volgden, tot de langzame weg naar herstel die nu is ingeslagen.

In de film vertellen Janet, Nazmiye, Badriah, Derya en Naoual hoe ze jarenlang heen en weer werden geslingerd tussen woede en wanhoop. Naoual bijvoorbeeld, die in de film niet herkenbaar in beeld komt, wil nooit meer een formulier invullen, bang als ze is dat ze de Belastingdienst dan opnieuw achter zich aankrijgt.

De woede over 'het ongekende onrecht' is nog altijd groot bij de vrouwen. Ook voor filmmaker Stijn Bouma is boosheid de belangrijkste drijfveer. "Als mensen zouden zien hoe de Belastingdienst mensen heeft geruïneerd, zou iedereen met hooivorken op het Binnenhof staan", meent hij.

Afgelopen maandag was de voorvertoning van de film in Amsterdam, in aanwezigheid van de hoofdrolspelers, enkele politici en andere betrokkenen. Een verslag daarvan is te lezen op Joop.nl.

Bron: Joop.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

  286
Gerelateerde artikelen