Het ministerie van Financiën houdt ook na 1 januari 2025 schijnzelfstandigen aan bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Deze organisatie regelt de compensatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal. Het inhuren van zelfstandigen voor werk dat eigenlijk door iemand in loondienst moet worden uitgevoerd, mag al niet. Maar de Belastingdienst zelf gaat hier vanaf 1 januari ook daadwerkelijk op handhaven.

Het ministerie telde in juni van dit jaar duizend potentiële schijnzelfstandigen, meldde staatssecretaris Folkert Idsinga in de Tweede Kamer. "Het merendeel daarvan wordt ingezet voor het UHT." Op bijna alle afdelingen van het ministerie wordt de inzet van schijnzelfstandigen afgebouwd: deze mensen worden dan in dienst genomen of hun taken worden ergens anders overgenomen. Een uitzondering geldt voor de herstelorganisatie.

"Zie daar het dilemma", stelde Idsinga op vragen van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. Zijn ministerie heeft "verschillende verantwoordelijkheden". Compensatie van de toeslagenouders ziet het kabinet immers ook als prioriteit. Ook bij de UHT is "een beweging in gang gezet om dit te veranderen", aldus de bewindsman. Inmiddels heeft de organisatie zo'n zevenhonderd mensen in vaste dienst, meldt hij. Eind 2023 werkten zeker 2100 mensen voor de UHT.

De Belastingdienst zal dus ook bij de UHT gaan handhaven, aldus Idsinga. Wat dit betekent voor eventuele naheffingen, werd in het debat niet direct duidelijk. "Er zal in het handhavingsbeleid geen uitzondering worden gemaakt voor overheidwerkgeverschappen."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

1094

Gerelateerde artikelen