Vorige week veroordeelde de voorzieningenrechter de belastinginspecteur tot vergoeding van de integrale proceskosten omdat die tegen beter weten in weigerde het volledige dossier te verstrekken aan de verzoeker, een recyclingbedrijf dat forse navorderingen en boetes kreeg opgelegd. "Pure onwil van de fiscus om geen afschrift te geven", zegt Mark Hendriks van FT-advocaten in het FD.

Het recyclingbedrijf kreeg twee jaar geleden na een boekenonderzoek voor miljoenen euro's aan navorderingen en boetes opgelegd. Volgens de dienst schoot onder meer de administratie van in- en verkoopprijzen van metalen tekort. Het bedrijf maakte tegen de navorderingen en boetes bezwaar. Om die bezwaarprocedure te kunnen voeren vroeg het kopieën van het volledige dossier. De inspecteur stelde slechts gedeeltelijk afschriften beschikbaar en weigerde dat met de rest van het dossier te doen.

Hendriks zegt in de krant dat de zaak extra pijnlijk is voor de fiscus omdat de inspecteur tijdens de zitting erkende niet op de hoogte te zijn van het eigen beleid over inzage in de stukken. Afgelopen zomer publiceerde het ministerie van Financiën interne instructies voor de afhandeling van bezwaren. Daarin staat dat de aanvrager van alles in het dossier kopieën kan krijgen. Alleen bij een beroep op geheimhouding kan hiervan worden afgeweken. 

De rechter in kort geding legt de fiscus een dwangsom op om alsnog het volledige dossier te overleggen. Een samenvatting van de zaak is vorige week op TaxLive gepubliceerd.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

16

Gerelateerde artikelen