Volgens de Belastingdienst zit er weinig risico aan het beleggen in AEX-bedrijven en onroerend goed. Terwijl het rendement op deze beleggingen beter aansluit bij de belasting op vermogen, aldus de dienst, die ook verwacht dat de opbrengst uit staatsobligaties weer richting 4 procent gaat. Dat is in de buurt van het fictieve rendement in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).

Het gedurfde beleggingsadvies en de opmerkelijke prognose voor staatsobligaties staan in een verweerschrift dat de Belastingdienst namens de staatssecretaris van Financiën naar de Hoge Raad heeft gestuurd. Beleggingsdeskundigen vinden het onbegrijpelijk dat er volgens de fiscus opeens weinig risico’s zitten aan aandelen en vastgoed. De verwachtingen voor staatsobligaties blijken te zijn gebaseerd op ramingen uit 2014. Die zijn lang en breed achterhaald. De bezwaren richten zich tegen de belastingaanslag over 2014. Destijds gold een forfaitair rendement van 4%, waarover 30% belasting werd geheven.

De Hoge Raad buigt zich in cassatie over het massaal bezwaar van belastingplichtigen tegen de vermogensrendementsheffing in box 3. Volgens de bezwaarmakers is 4% al jaren niet meer haalbaar. De hoven van Amsterdam en 's-Hertogenbosch zijn het daarmee eens, bleek bij de proefprocedures in eerdere instantie. 

Bron: ANP/FD

Carrousel: Carrousel

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

  710
Gerelateerde artikelen