De Belastingdienst krijgt een ,,apart hoekje'' op de website waar fouten in de uitbetaling van bijvoorbeeld toeslagen gemeld worden. Staatssecretaris Eric Wiebes kondigde dat woensdag aan in een Kamerdebat.
Wiebes hield de Kamer voor dat de Belastingdienst een zeer professionele organisatie is, maar dat fouten altijd onvermijdelijk zullen blijven. Net zoals de NS vertragingen op de site meldt, moet de fiscus ook volledig open zijn over de eigen fouten.
 
Wiebes zei dat hij daar intern nog wel ,,even een gevechtje over moet voeren'', maar met steun van de Kamer gaat hij dat doen. Mensen die de dupe zijn van fouten bij de Belastingdienst zullen altijd een nette excuusbrief krijgen.
 
De foutenmarge bij de Belastingdienst is volgens Wiebes overigens wel van een dusdanig laag niveau dat buitenlandse diensten maar ook de Nederlandse Spoorwegen daar alleen maar van kunnen dromen. Maar elke fout is wel bijzonder vervelend.
 
Wiebes zei eerder al dat het belastingsysteem vereenvoudigd moet worden, omdat het complexe systeem tot fouten en incidenten leidt die hij nog verder wil voorkomen. De Belastingdienst staat door het complexe stelsel eigenlijk voor een onmogelijke taak, aldus de VVD-staatssecretaris. ,,We moeten de complexiteit zien te keren en dat is aan ons politici, niet aan de Belastingdienst om dat te organiseren.''
 
Hij temperde de verwachtingen wel enigszins. Wiebes wil dat alle belastingmedewerkers eerlijk zijn over fouten en die onmiddellijk melden. Hij verwacht dat het nog wel enige tijd en moeite zal kosten om een dienst met 30.000 medewerkers zo ver te krijgen. Medewerkers moeten niet ,,gedemoniseerd'' worden als ze iets fout doen, zei Wiebes.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

1

Gerelateerde artikelen