Het Zwitserse hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de Zwitserse autoriteiten gegevens van zo'n 40.000 UBS-klanten moet overdragen aan Frankrijk.

UBS, de grootste vermogensbank ter wereld, weigerde eerder de informatie over zijn klanten vrij te geven, omdat ze vreesde dat de Franse fiscus die informatie zou gebruiken in een rechtszaak rond belastingontduiking in Frankrijk. Een rechtbank in Parijs legde UBS in februari nog een recordboete op van 3,7 miljard euro, wegens witwassen en hulp bij belastingontwijking. UBS ging tegen de uitspraak in beroep.

Frankrijk wil de gegevens graag inkijken, nadat het een lijst met bankrekeningnummers had ontvangen van Duitsland. Die laatste kon de gegevens bemachtigen na een huiszoeking bij UBS, zo schrijft het persbureau Belga.

In Nederland lopen diverse fiscale conflicten met UBS-rekeninghouders. In 2016 wist de Nederlandse Belastingdienst bij een Zwitserse rechter af te dwingen dat gegevens over Nederlandse spaarders bij UBS alsnog werden overgedragen aan Nederland.

Voor UBS heeft de uitspraak "een impact op het hele Zwitserse financiële systeem", zegt ze in een persbericht. "Het is belangrijk dat de Zwitserse autoriteiten ervoor zorgen dat het doorspelen van informatie zo beperkt mogelijk gebeurt". Vorig jaar kwam overigens definitief een einde aan het Zwitsers bankgeheim.

Bron: Redactie TaxLive/Nieuwsblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen